11 "מזונות בריאות" שלא כדאי לאכול אף פעם

11 "מזונות בריאות" שלא כדאי לאכול אף פעם

עניין התזונה הנכונה מבלבל מאוד. אנו מופגזים במהלך היום בפרסומות, במידע ובמסרים שונים המעוותים את הדעה שלנו לגבי מהי באמת תזונה בריאה ונכונה. בכתבה זו ננסה לעשות קצת סדר ונביא 11 מזונות שנחשבים לבריאים מאוד והם למעשה ממש לא כאלה.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

1.מיצי פירות

מיצי הפירות שאתם מוצאים בסופרמרקט אינם תמיד כפי שהם נראים. אולי יש בהם כמויות קטנות של פרי אמיתי, אבל לעתים קרובות הם לא יותר מקצת מים, חומרי טעם מלאכותיים וסוכר.

אך גם אם אתם שותים מיצי פירות אמיתיים, זה עדיין רעיון רע. מיץ פירות הוא למעשה כמו פרי, כאשר רוב הדברים הטובים בו הוסרו. כל מה שנותר הוא סוכר ועוד כמה ויטמינים. מיץ תפוזים, למשל, מכיל את אותה כמות של סוכר כמו קוקה קולה. אין בו סיבים, אין פעולת לעיסה ושום דבר אשר יכול למנוע צריכת כמויות אדירות של סוכר בתוך פרק זמן קצר.

אכילת יותר מדי סוכר קשורה לכל מיני מחלות. אלה כוללות – השמנה, סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ועוד רבות אחרות.  זה הרבה יותר טוב, להימנע ממיצי פירות ולאכול פירות אמיתיים במקום זאת.

השורה התחתונה: רוב מיצי הפירות מכילים את אותה כמות של סוכר קל לעיכול כמו משקאות קלים ממותקים. עדיף לאכול פירות שלמים במקום.

2.חיטה מלאה

זה נכון שחיטה מלאה בריאה יותר מאשר חיטה מעובדת. אבל זה לא אומר שחיטה מלאה היא בריאה. זה סוג של כמו להגיד – שבגלל שסיגריות עם פילטר בריאות יותר מאשר סיגריות בלי פילטר, כולם צריכים לעשן סיגריות עם פילטר. זהו היגיון פגום.

יש המון סיבות טובות להימנע מחיטה… הן המלאה והן המעובדת. לדוגמא, חיטה היא המקור העיקרי של גלוטן וחלק גדול מהאוכלוסייה עלול להיות רגיש לגלוטן. המערכת החיסונית של אנשים רגישים תוקפת את חלבוני הגלוטן במערכת העיכול. זה יכול לגרום נזק לרירית של מערכת העיכול, כאב, נפיחות, עייפות, יציאות לא סדירות ותסמינים רעים אחרים.

מחקר אחד מראה כי סיבי חיטה יכולים לגרום לחוסר בויטמין D, בכך שהם שורפים את המאגרים של הויטמין החשוב הזה הרבה יותר מהר. מחקר אחר מראה כי מחיטה מלאה מעלה את רמות חלקיקי ה-LDL הקטנים והצפופים (הכולסטרול "הרע" באמת) בכמות עצומה של 60%.

שורה תחתונה: חיטה מלאה עשירה בגלוטן ויכולה לגרום לבעיות עיכול ותסמינים שונים. היא עלולה גם לגרום מחסור בויטמין D, ועלייה ברמת חלקיקי כולסטרול LDL קטנים וצפופים.

3.סירופ אגבה

באזור מזון הבריאות בסופרמרקט, בהחלט תוכלו למצוא כמה מוצרים "ללא סוכר" אשר ממותקים באמצעות אגבה. מתייחסים לממתיק זה בתור אלטרנטיבה בריאה לסוכר, כי הוא טבעי ובעל אינדקס גליקמי נמוך. אבל ההשפעות המזיקות של סוכר קשורות רק במעט מאוד לאינדקס הגליקמי שלו, והוא מזיק בעיקר משום שהוא מלא בכמויות לא טבעיות של פרוקטוז.

יותר מדי פרוקטוז בתזונה יכול לגרום לכל מיני בעיות, במיוחד בקרב אנשים שלא עושים פעילות גופנית רבה. כל פרוקטוז עובר מטבוליזם על ידי הכבד. אם הכבד מלא גליקוגן הפרוקטוז יהפוך לשומן.

מודעה

זה יכול לגרום למחלת כבד שומני לא אלכוהולי ולכל מיני בעיות מטבוליות כמו עמידות להורמונים אינסולין ולפטין, אשר בסופו של דבר יובילו להשמנה וסוכרת. בעוד סוכר רגיל הוא 50% פרוקטוז, תוכן הפרוקטוז באגבה הוא בגובה 90%. אם כבר, אגבה אפילו גרוע יותר מסוכר!

שורה תחתונה: סירופ אגבה מלא בפרוקטוז ולכן גורם לכל אותן הבעיות בדיוק כמו סוכר רגיל וסירופ תירס עתיר פרוקטוז.

4.משקאות ספורט

משקאות ספורט נועדו עבור ספורטאים שהרגע סיימו אימון אינטנסיבי עם הזעה מרובה ודלדול הגליקוגן. מסיבה זו, משקאות ספורט מכילים:

  • מים – כדי לחדש איבוד נוזלים.
  • אלקטרוליטים – לחדש אלקטרוליטים, כמו נתרן, שאבדו דרך הזיעה.
  • סוכר – כי ספורטאים צריכים אנרגיה לאחר אימון אינטנסיבי.

אתם לא זקוקים לשום אלקטרוליטים חדשים, אלא אם כן עשיתם אימון אינטנסיבי מאוד, ורוב האנשים כבר אוכלים יותר מדי סוכר ממילא. בקבוק אחד של משקה אנרגיה מכיל מעל 30 גרם סוכר. עדיף כבר שתדבקו במים רגילים, אשר מומלץ בהחלט לשתות מהם הרבה, בעיקר סביב זמן האימון.

שורה תחתונה: אם אתם לא עושים אימונים סופר אינטנסיביים, כדאי להימנע ממשקאות ספורט. הם אינם נחוצים ומכילים סוכר.

5.שמנים צמחיים "בריאים ללב"

כאשר הפחד מפני שומן רווי אחז בעולם, צריכת כל מיני מרכיבים מגעילים הפכה מוגברת. דוגמאות עיקריות הן שמני ירקות וגרעינים תעשייתיים כמו סויה, תירס ושמן מזרעי כותנה. שמנים אלה מופקים מזרעים בשיטות עיבוד קשות מאוד וכוללות – חום גבוה, הלבנה ואת הרעלן הקסאן.

מודעה

שמנים אלה מכילים כמויות גדולות מאוד של חומצות שומן אומגה 6, הרבה יותר מאשר בני אדם אי פעם צרכו במהלך האבולוציה. אנחנו צריכים כמויות קטנות של חומצות שומן אלו בתזונה, כגון הכמויות המצויות בבשר ואגוזים. עם זאת, אם אנחנו אוכלים יותר מדי מהם, כמו במקרה של אוכלוסיות מערביות, זה גורם לבעיות.

אכילה מוגזמת משומנים אלה יכולה לגרום לדלקת, שהינה גורם מרכזי של מחלות כרוניות רבות. שמנים אלה מתמזגים עם מאגרי השומן בגוף שלנו ובקרומי התאים, אשר שם הם רגישים מאוד בפני חימצון ונזק. ומעל כל זאת, השמנים הצמחיים התעשייתיים שתמצאו בסופר מכילים 0.56-4.2% מחומצות השומן שלהם כמו שומני טרנס, שהם רעילים ביותר. (זה אינו חל על שמן זית, וזה טוב עבור בריאותכם!)

שורה תחתונה: שמנים צמחיים אינם בריאים וגורמים לדלקת. הם שחקני מפתח פוטנציאליים במגיפת המחלות המערביות.

6.מזונות דלי שומן או ללא שומן

זה לא השומן, אנשים! למרות שבעשורים האחרונים מתקיימת תעמולה נגד שומנים רוויים, עכשיו הם הוכחו כבלתי-מזיקים. כאשר מסר האנטי-שומן יצא לראשונה, יצרני המזון החלו לייצר מוצרים "בריאים" שהיו דלי שומן או ללא שומן. הבעיה היחידה היא שלמזונות שהסירו מהם את השומן יש טעם מזעזע. אז, יצרני המזון העמיסו את המוצרים שלהם עם כימיקלים, ממתיקים מלאכותיים וכמויות אדירות של סוכר. וכך מה שהם בעצם עשו היה להוריד את הדברים הטובים (שומן) ולהחליף אותם עם דברים רעים (סוכר). זו הדרך שבה הם הצליחו להפוך מזונות בריאים לחלוטין כמו יוגורט למוצרים מזיקים מאוד מלאים במרכיבים לא בריאים.

שורה תחתונה: יש להימנע מכל מוצר שכותרתו זועקת "דל שומן" או "ללא שומן". אלה מוצרים מעובדים מאוד, עמוסים סוכר וחומרים מזיקים אחרים.

7.ג'אנק פוד ללא גלוטן

אנשים רבים החלו להימנע מגלוטן – חלבון המצוי בחיטה, כוסמין, שיפון ושעורה (וכמה דגנים אחרים). כמעט שליש מאוכלוסיית ארה"ב כיום רוצה לקצץ בגלוטן או  להוריד גלוטן לגמרי. יצרני מזון נצמדו אל המגמה והחלו להציע כל מיני "מזונות בריאות" ללא גלוטן. הבעיה עם מזונות אלה היא שהם בדרך כלל לא בריאים בכלל. במקום גרגר גלוטן, הם עשויים מעמילנים אחרים כמו עמילן תפוח אדמה, עמילן טפיוקה או עמילנים אחרים.

עמילנים אלה הם בדרך כלל מאוד מזוקקים, ריקים מחומרים מזינים ומעלים את הסוכר בדם מהר, בדיוק כמו חיטה. אבל, מוצרים אלה בדרך כלל גם עמוסים בסוכר וכימיקלים מזיקים או מלאכותיים אחרים. זה אינו חל על מזונות שהם באופן טבעי נטולי גלוטן, כמו בשר או ירקות. אם כתוב על המוצר שהוא  "ללא גלוטן" על האריזה, אז כנראה שזה רע בשבילך.

השורה התחתונה: מזונות ללא גלוטן מעובדים מאוד ואינם בריאים יותר מאשר מקביליהם שכן מכילים גלוטן. מומלץ להימנע מהם.

8.מרגרינה וחמאות מזויפות

מודעה

"הלוואי וחמאה הייתה מזכירה יותר בטעמה את המרגרינה, אמר אף אחד, לעולם לא." – דני ג'יי אלברס. תופעת לוואי נוספת של היסטריית האנטי-שומן, הינה שפע של מה שנקרא חלופות חמאה "בריאות". הדוגמא הבולטת ביותר של אלה היא המרגרינה. פעם המרגרינה הייתה עמוסה בשומני טראנס, עכשיו היא נוטה יותר להכיל שמנים צמחיים מעובדים במקום. צריכת החמאה ירדה, צריכת המרגרינה עלתה. הבעיה עם זה היא כי החמאה – בריאה. מרגרינה היא לא בריאה.

חמאה מזוקקת, בפרט, היא מקור מצוין של חומצת שומן בוטיראט, ו-ויטמין K2, אשר שניהם יכולים להיות בעלי השפעות חיוביות חזקות על בריאותנו. מרגרינה היא מזון מעובד עם מרכיבים מזיקים שיכולים לגרום למחלות. במחקר אחד גדול, החלפת חמאה במרגרינה גרמה לעלייה דרמטית בסיכון למוות כתוצאה מהתקפי לב. זוהי דוגמה אחת מצוינת לכך שללכת בעיוורון על פי עצת המיינסטרים יכול לסכן אותך.

שורה תחתונה: המרגרינה היא מזון מעובד המכיל מרכיבים מלאכותיים ולא בריאים. הימנעו מזה, והשתמשו בחמאה מזוקקת אמיתית במקום.

9.חטיפי אנרגיה

חטיפי אנרגיה נמצאים באותה הסירה כמו משקאות הספורט – רוב האנשים לא צריכים אותם. אם אתה ספורטאי צמרת שזקוק נואשות לשמור על צריכת חלבון גבוה ולאכול כל 2-3 שעות, אז חטיפים אלה בהחלט יכולים להיות פתרון נוח. עם זאת, רוב האנשים לא צריכים לאכול לעתים כה קרובות וחטיפים אלה אינם מכילים שום דבר שאתם לא יכולים לקבל ממזון אמיתי.

חטיפי אנרגיה וחטיפי חלבון הם לעתים קרובות מוצרים מעובדים מאוד. למרות שהם עשויים להיות גבוהים יותר בחלבון מאשר חטיפי שוקולד, לעתים קרובות הם עדיין מכילים את אותם מרכיבים לא בריאים. סוכר, קמח לבן, חומרי טעם מלאכותיים… מה שתגידו- הם מכילים את זה.

כמובן, שיש כמה מותגים זמינים ובריאים יותר, אבל אם תרצו להימנע מכל אלה, אז חייב לקרוא תוויות! אם אתם רעבים מאוד ונמצאים רחוק מהבית, אז חטיפי אנרגיה מהסוג הבריא יותר בהחלט יכולים להיות טובים יותר מאשר המבורגר וקולה, אבל בכל זאת, העדיפו לשרוף את כספכם על אוכל אמיתי.

שורה התחתונה: חטיפי אנרגיה וחלבון הם לעתים קרובות מוצרים מאוד מעובדים. רוב האנשים לא צריכים אותם והם נוטים להכיל סוכר ומרכיבים לא טובים אחרים.

10.ג'אנק-פוד נמוך בפחמימות

בעוד שהאנשים שינו את דעתם על היותו של השומן מקור לכל הרוע, כמה אנשים החלו בקיצוץ בפחמימות במקום. שוב, יצרני המזון עלו על הגל, והביאו כל מיני מזונות ג'אנק דלי פחמימות לשוק. למרות שכשאר משהו נמוך בפחמימות יכול לעזור בירידה במשקל, הוא עדיין עשוי להיות מאוד לא בריא. דוגמאות מצויינות הן- חטיפי האנרגיה דלי הפחמימות של אטקינס. אלה הם מוצרים מגעילים, מעובדים מאוד שאף אחד לא צריך לאכול. מספיק שתבדקו את המרכיבים בחטיף האנרגיה הזה…זה לא אוכל. אם אתם מתכוונים לעשות דיאטה דלת פחמימות, הקפידו על אכילת מזונות אמיתיים ולא מעובדים.

שורה תחתונה: ישנם מזונות דלי פחמימות מעובדים בשוק, והם מאוד לא בריאים ועמוסים במרכיבים מלאכותיים.

11.דגני בוקר "בריאים"

רוב דגני הבוקר המעובדים מאוד, אינם בריאים. למעשה, הם בין המזונות הכי גרועים שאתם יכולים לאכול. לעתים קרובות הם עמוסים בסוכר ובפחמימות מזוקקות. אז היצרנים מגנים עליהם עם כמה ויטמינים סינתטיים ושמים כמויות זעירות של דגנים מלאים בתערובת, ואז משווקים את המוצרים שלהם כבריאים.

אל תלכו שולל על ידי התוויות… דל שומן, ללא שומן, חיטה מלאה, וכו' – רק בדקו את רשימת המרכיבים על מוצרים אלה, ותראו שהם בדרך כלל עמוסים בסוכר. להתחיל את היום עם דגנים עשירים בסוכר, יסדר לכם נפילת סוכר מאוחר יותר באותו היום, ולאחריה רעב, חשק לאוכל ולעוד ארוחה עתירות פחמימות.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.