תזונה

עלי גפן: יתרונות בריאותיים שלא הכרתם

עלי גפן, מרכיב פופולרי במטבח הים תיכוני הבריא ללב, הם עשירים בויטמינים ומינרלים. לעתים קרובות, ניתן למצוא את עלי הגפן בבקבוק או בפחית שימורים, ועדיף לצרוך עלי גפן טריים או גולמיים לאחר אידוי או חליטה.


מידע תזונתי

עבור מי ששומרים על משקלם, עלי גפן דלים מאוד בקלוריות – כ-14 קלוריות לכל חמישה עלים. לשם הבריאות והרווחה הכללית, עלי הגפן מהווים מקור טוב לחומרים מזינים, לרבות הויטמינים C, E, A, K ו-B6, כמו גם ניאצין, ברזל, סיבים, ריבופלאבין, חומצה פולית, סידן, מגנזיום, נחושת ומנגן. במנה אחת בריאה ללב של עלי גפן, או בכוס אחת של עלי גפן, אין שומן או כולסטרול, והם גם דלים מאוד בנתרן וסוכר.

תכונות נוגדות דלקות

עלי גפן הם נוגדי דלקות באופן מתון, בהתבסס על מערכת דירוג שאומדת את הפוטנציאל הדלקתי של מזונות ושילובי מזון. דלקות כרוניות עשויות לגרום למחלות מסוימות, כגון מחלות לב, סוגים רבים של סרטן ומחלת אלצהיימר. גם מחלות אחרות מהוות תוצאה של דלקת, כמו דלקת מפרקים ומחלות עיכול שונות, כגון מחלת קרוהן. אף כי אורח חיים וגנטיקה תורמים לדלקת הכרונית, שמירה על תזונה בריאה ודלה במזונות דלקתיים היא האסטרטגיה הטובה ביותר לשליטה בדלקת והפחתת הסיכונים למחלות בטווח הארוך.

מנה אחת של עלי גפן מלאה בחומרים מזינים, ויש לה עומס גליקמי נמוך של 1. מעקב אחר העומס הגליקמי של האדם הוא חשוב, במיוחד עבור חולים בסוכרת, כיוון שהוא מודד את השפעת המזון על רמות הסוכר בדם. על המבוגר הממוצע והבריא לנסות להגיע לעומס גליקמי יומי כולל של 100 או פחות, ולכן עלי גפן מהווים בחירה בריאה. על חולי סוכרת או אנשים הסובלים מתסמונת מטבולית לנסות להגיע לעומס גליקמי נמוך אף יותר.

אי ספיקה ורידית כרונית

על פי מחקר שנערך ב-2010 על ידי המחלקה לדרמטולוגיה באוניברסיטת פרייבורג, תמציות צמחים מעלי גפן מפחיתות את הבצקת בקרב חולים הסובלים מאי ספיקה ורידית כרונית. מדובר במצב רפואי המאופיין בוורידים המתקשים להחזיר את הדם שנמצא ברגליים אל הלב. כאשר הדם לא יכול לחזור ללב, הרגליים עשויות להתנפח, ועשויה להיווצר בצקת. לא רק שהפחתת הבצקת תגרום לאדם לחוש נוחות רבה יותר בשל הפחתת הנפיחות, היא גם תפחית את הלחץ המופעל על מערכת הורידים וכלי הדם.

שימושים אחרים

עלי גפן, ובמיוחד עלי גפן אדומים, משמשים כבר מאות שנים, ועד לעצם היום הזה, כתרופה צמחית. שימושים אחרים לעלי גפן כוללים טיפול בשלשול, בדימום כבד בעת המחזור החודשי, בדימומי רחם, בפצעים כיביים בפה ובהפרשות יתר וגניליות.

אמריקאים ילידים הפכו את עלי הגפן לתה על מנת לטפל בשלשול, דלקת הכבד, כאבי בטן וכאבים בפה או פטרת הפה. הם השתמשו בעלי גפן קמלים על מנת לטפל בשדיים כואבים, שגרון, כאבי ראש וחום גבוה. אף כי לעלי הגפן יש היסטוריה של טיפול במגוון רחב של מצבים, יש צורך במחקר נוסף על מנת לקבוע את יעילותם.

שימו לב

שטפו ביסודיות את עלי הגפן הטריים לפני הצריכה. אם אתם משתמשים בעלי גפן מבקבוק, שטיפתם לפני השימוש תסיר חלק מהנתרן המיותר. התייעצו עם הרופא שלכם לפני ביצוע שינויים תזונתיים, או התחלת דיאטה חדשה. התייעצות עם הרופא היא הדרך הטובה ביותר להישאר בריאים, לרזות או לשפר את בריאותכם. לעולם אל תשתמשו בשינויים תזונתיים, גם אם הם בריאים, כתחליף לטיפול שמספק הרופא שלכם.


התגובה שלך

תגובות