בריאות

14 סימנים לכך שיש לכם רגישות לגלוטן

אי-סבילות לגלוטן היא בעיה די נפוצה, אשר מאופיינת בתגובה שלילית של הגוף לגלוטן, חלבון הנמצא בחיטה, שעורה ושיפון. מחלת הצליאק היא התצורה החמורה ביותר לאי-סבילות לגלוטן. אלו הסימנים השונים לרגישות לגלוטן.


מחלת הצליאק היא מחלה אוטואימונית המשפיעה על 1% מהאוכלוסייה ועלולה להוביל לנזק במערכת העיכול.

יחד עם זאת, בין 0.5 עד 13 אחוזים מהאנשים יש רגישות לגלוטן (שאינה קשורה לצליאק), תצורה פחות חמורה של אי-סבילות לגלוטן, אשר גם היא יכולה לגרום לבעיות בריאותיות שונות.

שתי הצורות של אי-סבילות לגלוטן עלולות לגרום לתסמינים שונים, חלק נכבד מהם, אינו קשור לעיכול.

הינה 14 מהסימנים והתסמינים העיקריים לאי-סבילות לגלוטן.

1.נפיחות

נפיחות, היא התחושה שהבטן שלנו התנפחה או מלאה בגזים לאחר אכילה. דבר שעלול לגרום לחוסר נוחות.

למרות שנפיחות היא דבר מאוד נפוץ ויש לה הרבה הסברים, היא גם יכולה להוות סימן לאי-סבילות לגלוטן. למעשה, תחושה של נפיחות היא אחת התלונות הנפוצות ביותר של אנשים עם רגישות או אי-סבילות לגלוטן.

מחקר אחד הראה כי 87% מהאנשים בעלי רגישות לגלוטן (שאינה צליאק) חוו נפיחות בבטן.

2.שלשולים, עצירות וצואה “ריחנית”

שלשולים או עצירות בתדירות נמוכה (מדי פעם) היא דבר נורמלי, אך אם הדבר הופך להיות הרגל קבוע, כדאי לבדוק את הסיבה לכך. אחת הסיבות יכולה להיות אי-סבילות לגלוטן.

אנשים הסובלים ממחלת הצליאק חווים דלקתיות במעי לאחר אכילת גלוטן. הדבר גורם לנזק ברירית המעיים וכתוצאה מכך לספיגה ירודה של רכיבים תזונתיים, הדבר מתבטא בחוסר נוחות משמעותית במערכת העיכול, שילשולים ועצירויות תכופות.

בנוסף לכך, גלוטן עלול לגרום לתסמינים שונים במערכת העיכול בקרב אנשים שלא חולים בצליאק. יותר מ-50% מהרגישים לגלוטן חווים שלשולים בצורה קבועה, בעוד ש-25% מהם חווים עצירויות.

בנוסף, אנשים עם מחלת הצליאק עדים לצואה חיוורת ומצחינה, עקב תזונה גרועה של רכיבים תזונתיים.

שלשולים תכופים עלולים לגרום למצבים בריאותיים שונים כמו אובדן אלקטרוליטים, התייבשות ותשישות.

3.כאבי בטן

כאב בטן הוא דבר נפוץ מאוד ויכולים להיות לו הסברים שונים. עם זאת, הוא אחד התסמינים הנפוצים ביותר לאי-סבילות לגלוטן.

עד 83% מהסובלים מרגישות לגלוטן חווים כאבי בטן וחוסר נוחות לאחר אכילת גלוטן.

4.כאבי ראש

אנשים רבים חווים כאבי ראש או מיגרנות מדי פעם. לדוגמה מיגרנה, היא בעיה נפוצה, 10-12% מהאוכלוסייה בעולם המערבי סובלים ממנה באופן קבוע.

באופן מעניין, מחקרים הראו כי אנשים הסובלים מאי-סבילות לגלוטן נוטים יותר למיגרנות מאחרים.

אם אתם סובלים מכאבי ראש ומיגרנות לעתים קרובות, ללא סיבה ברורה, יש סיכוי שאתם רגישים לגלוטן.


5.עייפות

תחושת עייפות היא דבר נפוץ ובדרך כלל אין לה הקשר למחלה כלשהי. עם זאת, אם אתם חשים תחושת עייפות מתמדת, כדאי לבדוק את הסיבה לכך.

אנשים עם אי-סבילות לגלוטן נוטים מאוד לתשישות ועייפות, במיוחד לאחר מזונות המכילים גלוטן. כמו כן, מחקרים הראו כי 60-82% מהרגישים לגלוטן חווים עייפות ותשישות בתדירות גבוהה.

בנוסף לכך, אי-סבילות לגלוטן עלולה לגרום לאנמיה (מחסור בברזל), דבר הגורם בסופו של דבר לעוד עייפות וחוסר אנרגיה.

6.בעיות עור

אי-סבילות לגלוטן עלולה להשפיע גם על העור שלנו.

בעיית עור המופיעה בצורה של שלפוחיות על העור, ונקראת דרמטיטיס הרפטיפורמיס (Dermatitis Herpetiformis) היא הביטוי העורי של מחלת הצליאק.

כל מי שסובל ממחלה זו רגיש לגלוטן, אך פחות מ-10% מהאנשים חווים תסמינים במערכת העיכול המעידים על צליאק.

בנוסף, שיפור יכול להיות במחלות העור הבאות כתוצאה מתזונה ללא-גלוטן.

  • פסוריאזיס – מחלת עור דלקתית המאופיינת בקשקשים ואדמומיות של העור.
  • אלופציה אראטה – מחלה אוטואימונית המתבטאת בהתקרחות באזורים שונים בגוף (ללא הופעת צלקות).
  • סרפדת כרונית – מצב בריאותי של העור המאופיין בתסמינים חוזרים ונשים של גירוי, אדמומיות, נגעים אדומים ועור חיוור.

7.דיכאון

הדיכאון משפיע על 6% מהמבוגרים בכל שנה. התסמינים יכולים להיות מאוד משביתים וכוללים תחושות של עצבות וחוסר תקווה.

אנשים עם בעיות במערכת העיכול נוטים יותר לחרדה ודיכאון, ביחס לאנשים בריאים. דבר הנפוץ במיוחד בחולי צליאק.

ישנם מספר תיאוריות על איך אי-סבילות לגלוטן מובילה לדיכאון, אלו כוללים.

  • רמה לא נורמלית של רמת הסרוטונין – מוליך עצבי המאפשר התקשרות של התאים. ידוע כאחד מהורמוני “האושר”. רמה נמוכה של סרוטונין קשורה ישירות לדיכאון.
  • גלוטן אקסורפין – פפטידים אלו מתגבשים ונוצרים במהלך העיכול של מספר חלבוני גלוטן. הם עלולים לגרום להפרעה במערכת העצבים המרכזית, דבר המגביר את הסיכון לדיכאון.
  • שינוי במיקרוביטה של המעיים – עליה בכמות של חיידקים מזיקים וירידה בכמות של חיידקים מועילים יכולה להשפיע על מערכת העצבים והסיכון לדיכאון.

מספר מחקרים הראו כי אנשים עם דיכאון עם אי-סבילות לגלוטן רוצים להמשיך בתזונה ללא-גלוטן, מכיוון שהם מרגישים טוב יותר, גם אם בעיותיהם במערכת העיכול לא נפתרו.

דבר שאולי יכול להצביע על כך שחשיפה לגלוטן עלולה ליזום את תחושות הדיכאון, ללא קשר לתסמיני העיכול.

8.ירידה לא מוסברת במשקל

שינוי בלתי צפוי במשקל הוא בדרך כלל עניין שצריך להתייחס אליו ברצינות. למרות שהסיבות יכולות להיות מגוונות, ירידה בלתי מוסברת במשקל היא תופעת לוואי של מחלת צליאק לא מאובחנת.

במחקר אחד על חולי צליאק, שני שלישים מהם ירדו במשקל בשישה חודשים לפני האבחנה.

הירידה במשקל יכולה להיות מוסברת על ידי מגוון רחב של תסמינים במערכת העיכול, יחד עם ספיגה ירודה של רכיבים תזונתיים.

9.אנמיה (מחסור בברזל)

מחסור בברזל (אנמיה) הוא המחסור התזונתי הנפוץ ביותר בעולם.

מחסור בברזל גורם לתסמינים כמו לנפח דם נמוך, עייפות, קוצר נשימה, סחרחורות, כאבי ראש, עור חיוור וחולשה.

במחלת הצליאק, ספיגת הרכיבים התזונתיים במעי הגס נפגעת, דבר הגורם להפחתת כמות הברזל הנספגת מהמזון. מחסור בברזל הוא אחד מהתסמינים הראשונים למחלת הצליאק שרופאים מבחינים בו.

מחקרים הראו כי מחסור בברזל שכיח הן בקרב ילדים חולי צליאק והן במבוגרים.

10.חרדה

חרדה משפיעה על 3-30% מהאנשים בעולם.

חלק מהתחושות המלוות אותה הן דאגות, עצבנות, אי-שקט ותסיסה. בנוסף, היא לעתים הולכת יד-ביד עם דיכאון.

אנשים עם אי-סבילות לגלוטן בעלי נטייה גדולה יותר להפרעות חרדה ופאניקה ביחס לאנשים בריאים.

בנוסף לכך, מחקר אחד הראה כי 40% מהפרטים שדיווחו על רגישות לגלוטן הצהירו כי הם חווים חרדה בצורה קבועה.

11.הפרעות אוטואימוניות

צליאק היא מחלה אוטואימונית הגורמת למערכת החיסון לתקוף את דרכי העיכול לאחר צריכה של גלוטן.

באופן מעניין, אם יש לנו את המחלה האוטואימונית הזאת אנו בעלי נטייה גדולה יותר למחלות אוטואימוניות אחרות, כמו מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס.

בנוסף, הפרעה אוטואימונית של בלוטת התריס יכולה להוות גורם סיכון להתפתחות של הפרעות נפשיות ודיכאוניות.

מסיבה זו, הצליאק נפוץ יותר בקרב אנשים עם מחלות אוטואימוניות אחרות, כמו סוכרת סוג 1, מחלת כבד אוטואימונית ומחלת מעי דלקתית.

עם זאת, לא נמצא קשר בין רגישות לגלוטן שאינה צליאק לסיכון מוגבר לחמלות אוטואימוניות, אי-ספיגה של רכיבים תזונתיים, או חוסרים שונים.

12.כאבי שרירים ומפרקים

ישנם מספר סיבות לכך שאנשים חווים כאבי שרירים ומפרקים.

ישנה תיאוריה על כך שלאנשים עם צליאק יש נטייה גנטית לעודף-רגישות של מערכת העצבים. לכן, ייתכן ויש להם סף נמוך יותר המפעיל את הנוירונים הגורמים לכאב בשרירים ובמפרקים.

בנוסף, חשיפה לגלוטן עלולה לגרום לדלקתיות בקרב אנשים הרגישים לגלוטן. הדלקת יכולה להתבטא בכאב נרחב, הכולל את המפרקים והשרירים.

13.חוסר תחושה בזרועות וברגליים

עוד סימפטום מפתיע לאי-סבילות לגלוטן היא נוריופתית, הכוללת אי-תחושה או עקצוצים של הזרועות והרגליים.

מצב זה שכיח בקרב חולי סוכרת ואנשים עם חוסר בויטמין B12. יכול להיגרם גם על ידי הרעלה או צריכה של אלכוהול.

עם זאת, חולי צליאק ואנשים הרגישים לגלוטן בעלי סיכון גבוה יותר לחוות קהות וחוסר תחושה בגפיים,בהשוואה לאנשים בריאים.

הסיבה עדיין לא ברורה לגמרי, אך נוטים לקשור את התסמין לנוכחות של נוגדנים הקשורים לאי-סבילות לגלוטן.

14.ערפול מוחי

המונח “ערפול מוחי” מתייחס לתחושה של חוסר יכולת לחשוב בצורה ברורה ותקינה, שכחנות, קשיים בחשיבה, ועייפות נפשית.

תחושה של “ערפל במחשבה” היא תסמין שכיח באי-סבילות לגלוטן, המשפיע על עד 40% מהסובלים מהמצב.

סימפטום זה עלול להיגרם על ידי תגובה של נוגדנים בגלוטן, אך הסיבה המדוייקת עדיין לא ידועה.

לסיכום

לאי-סבילות לגלוטן יש מספר תסמינים. עם זאת, קחו בחשבון שיש סיבות נוספות לרוב התסמינים ברשימה למעלה.

אף על פי כן, אם אתם חווים בצורה תכופה חלק מהתסמינים ללא סיבה ברורה, יש סיכוי שאתם מגיבים בצורה שלילית לגלוטן שאתם אוכלים.

במקרה זה, יש להתייעץ עם רופא או נסו להסיר את הגלוטן באופן זמני מהתזונה שלכם כדי לראות אם זה עוזר.

התגובה שלך

תגובות