10 מזונות שפוגעים במצב הרוח + הצעות לחלופות

10 מזונות שפוגעים במצב הרוח + הצעות לחלופות

יש דברים שמטבעם פוגעים במצב הרוח שלנו, כמו המתנה ארוכה בתור או דוחות חנייה. אבל ישנו עוד גורם למצב רוח הירוד שלנו, והוא המזון אותו אנו אוכלים. שימו לב למזונות הבאים.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

1.נקטר אגבה

בעיצומו של משבר סירופ התירס עתיר הפרוקטוז (שאגב, עדיין לא בריא עבורנו), נקטר האגבה פרץ אל זירת המזון הבריא. הוא מתוק, מופק מצמח טבעי ונמצא נמוך בסולם האינדקס הגליקמי. כל אלו, הופכים אותו לחומר מושלם לשיווק לסכורתיים. אנשים התחילו להשתמש בנקטר אגבה במטבח שלהם, החל הזלפה על הפנקייק וכלה בהמתקת קינוחים.

אבל האם נקטר אגבה בריא עבורנו? התשובה היא "לא"!

תהליך העיבוד הנפתל שעובר נקטר האגבה עד שהוא מגיע אל המדפים כרוך באובדן מיץ האגבה הטבעי, שבו נמצא כל הערך התזונתי. המיץ הזה עשוי בעיקר מפרוקטוז, צורתו המזיקה ביותר של הסוכר, אשר מעובד על ידי הכבד ולא על ידי מחזור הדם. למעשה, תכולת הפרוקטוז בנקטר אגבה היא הגבוהה ביותר מבין כל הממתיקים התעשייתיים שישנם בשוק. אפילו יותר מבסירופ תירס!

בכל הנוגע למצב הרוח, כמות הפרוקטוז הגדולה שישנה בסירופ אגבה, מגבירה את הסיכון לתסמונת מטבולית, מספר בעיות רפואיות, וביניהן השמנת יתר, יתר לחץ דם ועמידות לאינסולין, שכולם יכולים להוריד את מצב הרוח במידה לא מבוטלת.

חלופה תזונתית למצב רוח טוב: אם אתם רוצים להמתיק מאכלים, דבש גולמי הינו תחליף נפלא. עדיף דבש מנוקה, בשל כל יתרונותיו הבריאותיים. דבש מתוצרת מקומית וסירופ מייפל 100% אורגני הם גם אפשרויות נהדרות.

2.אלכוהול

בין אם מדובר ברגיעה לאחר יום עבודה ארוך בעזרת כוס יין, או בשתייה לכבוד סוף השבוע, האלכוהול ממלא לעיתים תפקיד גדול יותר בחיי היומיום מאשר אנחנו יודעים. אבל, אם אתם מרגישים בקרשים, ייתכן שהגיע הזמן לבחון כמה אתם שותים אלכוהול, ובאיזו תדירות.

אף על פי שאלכוהול עשוי להיות בריא, בפרט יין אדום, שתייה בתדירות גבוהה מדי יכולה לגרום למצב רוח ירוד, שיישאר איתנו הרבה אחרי החמרמורת של הבוקר. בזמן השתיה, אתם עשויים להרגיש עליזים יותר, אבל המוח עדיין עובד, מפני שהאלכוהול מייצר הורמונים המגבירים את תחושות הדחק והחרדה. כחומר מדכא, אלכוהול גם מוריד את רמת הסרוטונין, ההורמון שגורם להרגשה הטובה ומשפיע על מערכת העצבים. כל זה, עשוי לגרום למצב רוח רע.

חלופה למצב רוח  טוב: הגבילו את צריכת האלכוהול שלכם, והסתפקו בכוס או שתיים של יין אדום בשבוע. נסו אלכוהול ללא גלוטן, או, יותר טוב: ותרו על האלכוהול בכלל והירגעו עם משקאות קרים עשירים בפרוביוטיקה ומתוססים, כגון קומבוצ'ה או קוואס.

3.תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים

אמנם תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים יכולים להוסיף טעם, אבל בנוגע לסוכרים, מאכלים לא נשארים מתוקים לאורך זמן. הסוכר הממכר מכניס את הגוף ואת הנפש לסחרור. לאחר הזינוק הראשוני ברמת הסוכר והצניחה הבלתי נמנעת, הסוכר יגביר רגשות של חרדה, עצבנות ודיכאון. הסוכר יכול גם לפגוע ביכולתו של הגוף להתמודד עם הלחצים, ובכך יקשה עלינו להירגע.

יש לזכור כי בכל הנוגע למזונות הגורמים למצב רוח רע, הדבר נובע מתוספת סוכר. הסוכרים שנמצאים במזון באופן טבעי, כמו בפירות, הם בסדר גמור. אך אותם סוכרים החמקנים, המהווים תוספת למוצרי מזון, גם בכאלה שלא צפוי שיהיה בהם סוכר, כגון יוגורט, גרנולה, תבלינים ולחם, הם אלו שמהם צריך להזהר.

מודעה

ממתיקים מלאכותיים: אינם בריאים גם כן. החל ממסטיקים למים נטולי קלוריות, ואפילו משחת שיניים, הממתיקים המלאכותיים נמצאים בכל מקום. תופעות הלוואי כוללות כאבי ראש, הפרעות מצב רוח, סחרחורת ומיגרנות, אשר כמובן משפיעים על מצב הרוח!

חלופות למצב רוח טוב: ישנם ממתיקים טבעיים רבים זמינים, החל מדבש גולמי וסטיביה, וכלה בסוכר קוקוס ומולסה מדבשה, נסו את התחליפים לכל מתכון ספציפי.

4.מרגרינה ו"דמויי חמאה" למיניהם

בימים אלה, המקררים בסופר מציפים בשפע שהם מציעים. בין מרגרינה, לממרחים העשויים ממגוון שמנים וקשת רחבה של מוצרים שכביכול דומים לדבר האמיתי, קשה לבחור יותר מתמיד.

ברם, בכל הקשור לבחירת מזונות שיגרמו לכם למצב רוח טוב ויועילו לבריאותכם, מוטב להימנע מאותם חומרים חלקלקים, דמויי חמאה. אלו מיוצרים בדרך כלל עם שומנים, המגבירים דלקתיות ומכילים רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-6, אשר גוברים על חומצות השומן אומגה-3, המשפרים את מצב הרוח באופן טבעי. חומצות השומן אומגה-6 משבשים את מצב הרוח ואת רמות האינסולין. עצם העובדה שהן מכילות שמן זית אינה הופכת אותן לבריאות יותר!

חלופות למצב רוח טוב: היצמדות למוצרים הבסיסיים ובחירה בחמאה מחלב פרות חופשיות הינה הבחירה הטובה ביותר בהקשר זה. אם אתם קונים חמאה לצורך בישול, הרי שגהי הינה בחירה נפלאה, ויש לה יתרון על פני סוגי חמאה אחרים, בפרט בבישול בטמפרטורה גבוהה, משום שטמפרטורת העישון שלה הינה 230 צלזיוס.

ראו: מזונות המשפרים את מצב הרוח

5.קפה

מודעה

רובנו פותחים את הבוקר עם כוס קפה, ובצדק. המשקה עתיר אנטיאוקסידנטים ואפילו יכול למנוע ירידה קוגניטיבית. אבל, אם אתם שותים כמה וכמה כוסות קפה במשך היום, או מגלים שמצב רוחכם אינו כתמול שלשום, ייתכן שאתם צורכים יותר מדי קפאין, מצב שבו הנזק רב מן התועלת.

הקפאין שנמצא בקפה משנה את מצב הרוח תוך השפעה על ההורמונים, על תפקוד הנוירוטרנסמיטרים ועל האיתותים העצביים, וכתוצאה מכך יותיר אתכם בהרגשה שרחוקה מלהיות על הגובה. הקפה עלול גם להגביר תחושות דמויות-חרדה, תוך הגברת קצב הלב וגרימה לתחושת מתח. אם אתם מכורים לקפה, יום אחד בלעדיו יגרום לתסמיני גמילה כגון כאבי ראש, נמנום וחוסר אנרגיה.

חלופות למצב רוח טוב: נסו ללגום תה ירוק במקום קפה. לא רק שהתה הירוק מעכב תהליכי הזדקנות, הוא גם מכיל פחות קפאין מקפה.

6.תערובות קוקטייל מוכנות

באופן כללי, ערבוב משקאות ביתי חיובי יותר לבריאות, וגם לכיס, מאחר שכך ניתן לשלוט בכמות האלכוהול ובמרכיבים שישנם בכל מזיגה. ברם, אם תשתמשו בתערובות קוקטייל מוכנות בכדי להקציף את הקוקטייל, תגלו שיש בו יותר ממה שהתכוונתם.

התערובות שרק צריך להוסיף להן אלכוהול מכילות כמות גדולה של סוכר, והדבר נכון גם לגבי מיצי פירות שאתם אולי משלבים ביחד עם וודקה או ג'ין. למעשה, בכל הנוגע להשפעתם על הגוף, יש דמיון בינן ובין תערובות קוקטייל מוכנות: תרגישו שיפור במצב רוח בגלל הסוכר, וזריקת אנרגיה, ולאחר מכן, צניחת סוכר אשר תגרום לכם להיות עצבניים, עייפים, או מרוגזים. ישנו סיכון נוסף, והוא, שמכיוון שבמקביל לסוכר, אתם צורכים גם אלכוהול, ייתכן כי תתפתו למזג עוד משקה, כדי להרגיש טוב יותר.

חלופות למצב רוח טוב: אם אתם במצב שבטוח תשתו אלכוהול, ותרו על התערובות ובחרו באופציות אלכוהוליות בריאות יותר, כגון יין אדום, או יין נתזים, בירה שחורה, או וודקה עם מי סודה, ומיץ ליים טרי.

7.בשרים מעובדים

קרוב לוודאי שאתם כבר מתנזרים מבשרים מעובדים כגון נקניקיות. ועדיין, חשוב שתבדקו גם את הכתוב על האריזה של בשר ההודו והעוף שאתם קונים במעדניה.

המוצרים הללו בדרך כלל עתירי מילויים, חומרים משמרים, מלח וסוכר. ברוך הבא, מיגרנות, תחושת נפיחות, תנודות במצב הרוח ואפילו נפיחות בקרסוליים. ואם אתם קונים בשר לא אורגני, הרי שבעלי החיים, מהם עשויים הבשרים הקרים הללו, מקבלים גם אנטיביוטיקה. זכרו, האוכל עושה את האדם.

מודעה

חלופות למצב רוח טוב: קראו בעיון את התוויות, ובחרו מותגים ללא מילויים או תוספת חנקות. הדרך הטובה יותר היא לצלות ולחתוך בעצמכם את העופות שאתם מכניסים לכריך, לסלט ולכל מאכל שבדרך כלל כולל נקניקי מעדניה. חלופה כזו פועלת גם לטובת התקציב!

8.אכילת רק חלבוני ביצה

ביצים הן מקור זול לחלבון איכותי וזמין תמיד. אם כך, מדוע גם חלבוני הביצה נכללים ברשימת המזונות המשפיעים לרעה על מצב הרוח? מפני שחלקנו מורידים חצי ביצה, וכך מורידים גם חלק גדול מהיתרונות הטמונים בה בהקשר של מצב הרוח.

הביצים עשירות בחומרים מזינים לצד חלבון, הגוף זקוק גם לויטמיני B ולכולין. לכן, כל ביצה היא ביצת זהב, מבחינת שמירה על בריאות המוח ואיזון מצב הרוח. מאחר שהן בריאות, ניתן גם להימנע מהתוספות המזיקות הטמונות במזונות המעובדים, כגון נתרן, סוכר ותוספים, ולכן גם מכל מצבי הרוח הבלתי שפויים הנגרמים בגלל המרכיבים הללו.

ומה לגבי כל אותם דברים טובים? הם מצויים בחלמון (צהוב) ולא בחלבון (לבן). אם תוותרו על החלמונים, תוותרו גם על החומרים המזינים והטעימים שהם מציעים.

חלופה תזונתית למצב רוח טוב: אכלו את הביצה בשלמותה! וחשוב לא פחות, בחרו את סוג הביצה הנכון. בחרו בביצי חופש אורגניות, המגיעות מתרנגולות מרוצות, אשר נחשבות בריאות יותר יחסית לביצים שמטילות תרנגולות המקבלות טיפול קונבנציונלי.

9.פירות וירקות לא אורגניים

אמנם ההמלצה שלנו היא תמיד לצרוך יותר פירות וירקות (אנא, אכלו יותר!), אבל סוגים מסויימים של פירות וירקות עלולים להשפיע על מצב הרוח. אכילה קבועה של תוצרת לא אורגנית, אתם עלולים לקבל גם מנה של נוירוטוקסינים (רעלנים), בנוסף לבריאות בפירות ובירקות. אם התבואה רוססה בחומרי הדברה כגון ארטזין, קרוב לוודאי ששאריות התרסיס נמצאות גם במזון שלכם. נמצא כי הכימיקלים הללו משפיעים על בריאות הנפש, וגם גורמים לחוסרים תזונתיים, בפרט למחסור במינרלים, שהם חיוניים לאיזון מצב הרוח.

פירות וירקות מהונדסים גנטית עלולים להכיל חיידקים "רעים", אשר יזיקו לפלורת המעיים שלנו. מאחר שיש קשר כהחזק בין הבטן ובין המוח, בטן שרחוקה ממצבה המיטבי עלולה לגרום לתנודות ולהפרעות במצב הרוח.

חלופה תזונתית למצב רוח טוב:  קנו תוצרת אורגנית ככל שתוכלו. שמרו על גבולות התקציב בכך שתקנו לכל הפחות את הגירסה האורגנית למזונות שנמצאים ברשימת הירקות והפירות הכי מרוססים, שהם המזונות המזוהמים ביותר מבחינת רמות קוטלי החרקים שהם מכילים. כמו כן, קנו בשווקים המקומיים, בהם ניתן למצוא תוצרת אורגנית,  שלא הונדסה גנטית בהתאם לעונה, וכן לשוחח עם החקלאיים והיצרנים לגבי התנאים בהם הם מגדלים את התבואה.

10.אגוזים וזרעים מומלחים

אגוזים וזרעים הינם דרך פשוטה במיוחד, וידידותית לצמחוניים לצרוך כמות גדולה של חומרים מזינים ושל ויטמינים, בעיקר חומצות השומן אומגה-3, וכך מהוות תחליף מצויין לאלו שלא אוכלים דגים. ואולם, מגוון האגוזים והזרעים המומלחים והקלויים שנמכרים בחנות אינם הבחירה הטובה ביותר.

האגוזים הללו לרוב מתובלים תחילה בשמני ירקות וקנולה, שעשויים ממרכיבים מהונדסים גנטית, ולא בריאים. יש בהם גם כמות עצומה של תוספים עתירי נתרן, שגורמים לתנודות במצב הרוח ולכאבי ראש.

חלופה תזונתית למצב רוח טוב: קנו אגוזים וזרעים בצורתם הטבעית ביותר, כגון קשיו טרי. תוכלו לתבל אותם בבית, או קלו אותם על מנת להוסיף אותם ליוגורט או למזונות אחרים.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.