11 מזונות שחולי סוכרת צריכים להימנע מהם

11 מזונות שחולי סוכרת צריכים להימנע מהם

סוכרת היא מחלה כרונית אשר הגיעה לממדים של מגיפה בקרב מבוגרים וילדים ברחבי העולם. לסוכרת לא מאוזנת יש השלכות חמורות כולל – מחלות לב, מחלות כליות, עיוורון וסיבוכים אחרים.

מצב של טרום סוכרת, נקשר גם כן לבעיות אלה.  חשוב לציין, שאכילת מזונות לא נכונים, יכולה להעלות את רמות הסוכר והאינסולין בדם ולקדם מצב דלקתי, אשר עשוי להגביר את הסיכון לחלות.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.
מודעה

מאמר זה מפרט 11 מזונות שאנשים עם סוכרת או שנמצאים במצב טרום סוכרתי, צריכים להימנע מהם.

מדוע צריכת פחמימות חשובה עבור אנשים עם סוכרת?

פחמימות, חלבונים ושומנים הם מאקרו-נוטריינטים המספקים לגוף את האנרגיה שהוא זקוק לה. מבין שלושת אלה, לפחמימות יש את ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר בדם. הסיבה לכך היא כי הן מפורקות לסוכר, או גלוקוז, ונספגות לתוך זרם הדם. פחמימות כוללות עמילנים, סוכר וסיבים. יחד עם זאת, סיבים אינם מתעכלים ונספגים על ידי הגוף באותו אופן כמו הפחמימות, כך שהם אינם מעלים את רמות הסוכר בדם.

החסרת כמות הסיבים מסה"כ הפחמימות, יתן לכם את כמות הפחמימות לעיכול "נטו". לדוגמה, אם כוס ירקות מעורבים מכילה 10 גרם פחמימות ו-4 גרם סיבים, ספירת הפחמימות הנקיה שלה היא 6 גרם. כאשר אנשים הסובלים מסוכרת צורכים פחמימות רבות מדי בכל פעם, רמות הסוכר בדם יכולות לעלות לרמות גבוהות עד כדי סכנה. ראו: סימנים שרמת הסוכר בדם שלכם גבוהה מדי

במשך הזמן, רמות גבוהות עלולות לגרום נזק לעצבי הגוף וכלי הדם, דבר אשר עלול להכשיר את הקרקע למחלות לב, מחלות כליות ובעיות בריאותיות חמורות אחרות.

שמירה על צריכת פחמימות נמוכה יכולה לעזור למנוע קפיצות סוכר בדם ולצמצם במידה ניכרת את הסיכון לסיבוכי סוכרת.

לכן, חשוב להימנע המאכלים המפורטים להלן:

1.משקאות ממותקים

משקאות ממותקים הם בחירת המשקה הגרועה ביותר עבור חולי סוכרת.

ראשית, הם מכילים המון פחמימות, כאשר פחית משקה גזוז (354 מ"ל) תספק לכם 38 גרם.  אותה כמות של תה קר ולימונדה למשל, מכילים כל אחד מהם כ-36 גרם פחמימות, המגיעות אך ורק בתור סוכר. בנוסף, הם מלאים בפרוקטוז, אשר מקושר חזק לעמידות לאינסולין וסוכרת. ואכן, מחקרים הראו כי צריכת משקאות ממותקים עלולה להעלות את הסיכון לבעיות הקשורות לסוכרת, כמו כבד שומני. זאת ועוד, רמות הפרוקטוז הגבוהות במשקאות ממותקים עשויות להביא לשינויים מטבוליים התורמים להיווצרות שומן בטני, ואפילו לעלייה ברמות הכולסטרול המזיק והטריגליצרדים.

באחד מהמחקרים שנערכו בקרב מבוגרים הסובלים מעודף משקל והשמנה, צריכת 25% מכמות הקלוריות המגיעה ממשקאות גבוהים בפרוקטוז במסגרת דיאטת שמירת משקל, הובילה לתנגודת אינסולין מוגברת ולשומן בטני, קצב חילוף חומרים נמוך וסממני בריאות לב גרועים. כדי לעזור לשלוט ברמות הסוכר בדם, ולמנוע את הסיכון למחלות- שתו מים, סודה או תה קר לא ממותק במקום משקאות ממותקים.

2.שומני טראנס

שומני טראנס תעשייתיים הם מאוד לא בריאים. הם נוצרים על ידי הוספת מימן לחומצות שומן בלתי רוויות כדי להפוך אותם ליותר יציבים. שומני טראנס נמצאים במרגרינה, חמאת בוטנים, ממרחים, וארוחות ערב מוכנות קפואות. בנוסף, יצרני מזון בדרך כלל מוסיפים אותם בקרקרים, מאפינס ושאר מיני מאפה כדי לסייע בהארכת חיי המדף שלהם.

מודעה

למרות ששומן טראנס לא מעלה ישירות את רמות סוכר בדם, הוא כבר נמצא כמקושר לדלקת מוגברת, עמידות לאינסולין ושומן בטני, כמו גם לרמות נמוכות יותר של הכולסטרול "הטוב" HDL ותפקוד עורקים לקוי. תופעות אלה מדאיגות במיוחד עבור אנשים עם סוכרת, כיוון שהם נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב.

למרבה המזל, שומני טראנס הוצאו אל מחוץ לחוק ברוב המדינות, וכן בשנת 2015 ה-FDA קרא להוצאתם מן המוצרים בשוק האמריקאי, והתהליך אמור להסתיים בתוך שלוש שנים. בישראל, בינתיים, מסתפקים בסימון מוצרים המכילים שומני טראנס.

עד ששומני הטראנס יוצאו מאספקת המזון שלנו, יש להימנע מכל מוצר שמכיל את המילים "מוקשה חלקית" ברשימת הרכיבים שלו.

3.לחם לבן, פסטה ואורז

לחם לבן, אורז ופסטה הם מזונות מעובדים ועשירים בפחמימות.

אכילת לחם, כעכים ומזונות אחרים העשויים מקמח לבן, הוכחו כמגדילים באופן משמעותי את רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת סוג 1 וסוג 2, ותגובה זו אינה בלעדית עבור מוצרי חיטה. באחד המחקרים, פסטות ללא גלוטן נמצאו גם כן כמעלות את רמות הסוכר בדם, כאשר אלה המבוססות על אורז נמצאו כבעלות ההשפעה הגדולה ביותר.

מחקר אחר מצא כי ארוחה המכילה לחמנייה עתירת פחמימות- לא רק שמעלה את רמות הסוכר בדם, אלא גם מובילה לירידה בתפקוד המוח אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 ובאנשים עם קשיים נפשיים. מזונות מעובדים אלה מכילים מעט סיבים תזונתיים, אשר מסייעים להאט את ספיגת הסוכר לתוך זרם הדם.

מודעה

במחקר אחר, החלפת לחם לבן בלחם עשיר בסיבים נמצא כמפחית את רמות הסוכר בדם באופן משמעותי אצל אנשים עם סוכרת. בנוסף, הם חוו ירידות בכולסטרול ובלחץ הדם.

4.יוגורט בטעם פירות

יוגורט רגיל יכול להיות אפשרות טובה עבור אנשים עם סוכרת. עם זאת, סוגים של יוגורט בטעם פירות הם סיפור שונה לחלוטין. יוגורטים בטעמים בדרך כלל עשויים חלב דל שומן או נטול שומן, והם עמוסים בפחמימות וסוכר.

למעשה, כוס אחת (245 גרם) של יוגורט בטעם פירות עשויה להכיל 47 גרם סוכר, כלומר- כמעט 81% מצריכת הקלוריות שבו מגיעה מסוכר. אנשים רבים מחשיבים פרוזן יוגורט כאלטרנטיבה בריאה גלידה. עם זאת, הוא יכול להכיל לא פחות, ואולי אפילו יותר סוכר מאשר גלידה.

במקום לבחור ביוגורטים עתירי סוכר שיכולים להקפיץ את רמות הסוכר והאינסולין בדם, בחרו ביוגורט רגיל מחלב מלא, שאינו מכיל סוכר- הוא עשוי להיות מועיל לתיאבון, שמירה על המשקל ולבריאות המעיים.

5.דגני בוקר ממותקים

אכילת דגנים היא אחת הדרכים הכי הגרועות להתחיל את היום אם יש לכם סוכרת.

למרות הצהרות הבריאות שעל הקופסאות שלהם- רוב הדגנים מעובדים מאוד ומכילים הרבה יותר פחמימות ממה שרבים חושבים. בנוסף, הם מספקים מעט מאוד חלבון, נוטריינט שיכול לתרום לתחושת השובע, תוך כדי שמירה על רמות הסוכר בדם יציבות במשך היום. אפילו דגני בוקר "בריאים", אינם מהווים בחירה טובה עבור חולי סוכרת.

למשל, חצי כוס (55 גרם) של דגני גרנולה מכילה 30 גרם של פחמימות לעיכול ומספקת רק 7 גרם חלבון. כדי לשמור על רמות הסוכר בדם והרעב תחת שליטה, דלגו על הדגנים ובחרו ארוחה דלת פחמימות המבוססת על חלבון במקום זאת.

6.משקאות בטעם קפה

קפה, קשור למספר יתרונות בריאותיים, כולל סיכון מופחת לסוכרת. עם זאת, על משקאות בטעם קפה יש להסתכל כעל קינוח נוזלי ולא כעל משקה בריא. מחקרים הראו שהמוח אינו מעבד מזון נוזלי ומוצק באופן דומה. כשאתם שותים קלוריות, הגוף אינו מפצה על כך באכילה מופחתת מאוחר יותר, מצב שעלול לגרום לעלייה במשקל. משקאות בטעם קפה מלאים גם בפחמימות. אפילו גרסאות ה"לייט" מכילות כמות מספקת של פחמימות כדי להעלות באופן משמעותי את רמות הסוכר בדם.

מודעה

כדי לשמור על רמות הסוכר בדם תחת שליטה ולמנוע עלייה במשקל, בחרו בקפה רגיל או אספרסו.

7.דבש, סירופ אגבה ומייפל

אנשים עם סוכרת לעתים קרובות מנסים למזער את הצריכה של סוכר לבן, כמו גם פינוקים כמו סוכריות, עוגיות ועוגות. עם זאת, צורות אחרות של סוכר יכולות גם כן עלולות לגרום לקפיצות סוכר בדם. אלה כוללות- סוכר חום וסוכרים "טבעיים" כמו דבש, סירופ אגבה ומייפל. למרות שממתיקים אלה אינם מעובדים מאוד, הם מכילים פחמימות רבות לפחות כמו סוכר לבן. למעשה, רובם מכילים אפילו יותר.

לפניכם כמות הפחמימות בכמות של כף, מהממתיקים הנפוצים:

  • סוכר לבן: 12.6 גרם
  • סירופ אגבה: 16 גרם
  • דבש: 17 גרם
  • סירופ מייפל: 13 גרם

במחקר אחד, אנשים במצב טרום סוכרת חוו עליות דומות של רמות הסוכר בדם, אינסולין וסימנים דלקתיים- ללא קשר לשאלה אם הם צרכו 50 גרם של סוכר לבן או דבש. האסטרטגיה הטובה ביותר היא להימנע מכל צורות הסוכר, ולהשתמש בממתיקים דלי פחמימות טבעיים במקום.

8.פירות יבשים

פירות הם מקור מצוין לויטמינים חשובים ומינרלים, כולל ויטמין C ואשלגן. כאשר פרי מיובש, תוצאת התהליך היא אובדן המים שמוביל גם לריכוזים גבוהים יותר של חומרים מזינים אלו. למרבה הצער, תכולת הסוכר שלהם הופכת להיות יותר מרוכזת גם כן.

כוס אחת של ענבים מכילה 27 גרם של פחמימות, וגרם של סיבים. לעומת זאת, כוס אחת של צימוקים מכילה 115 גרם פחמימות, 5 מתוכן מגיעות מסיבים. לכן, צימוקים מכילים פי שלוש יותר פחמימות מענבים. סוגים אחרים של פירות יבשים, גבוהים באופן דומה בפחמימות בהשוואת לפירות טריים.

אם אתם סובלים מסוכרת, אל תוותרו על פירות לגמרי. הקפדה על פירות דלי סוכר כמו פירות יער טריים או תפוח עץ קטן יכולים לספק יתרונות בריאותיים, תוך שמירה על רמות הסוכר בדם בטווח היעד התקין.

9.חטיפים ארוזים

בייגלה, קרקרים ומזונות ארוזים אחרים אינם מהווים בחירות טובות לנשנוש. הם בדרך עשויים מקמחים מזוקקים, ומספקים מעט חומרים מזינים, אך מכילים המון פחמימות שמתעכלות במהירות ויכולות להעלות את רמות הסוכר בדם מהר.

לפניכם רשימת כמות הפחמימות עבור מנה של 28 גרם בכמה מהחטיפים הפופולריים:

  •  * קרקרים מלוחים: 21 גרם פחמימות, כולל 1 גרם של סיבים.
  •  * בייגלה: 22 גרם פחמימות, כולל 1 גרם סיבים.
  •  * קרקרים: 21 גרם פחמימות, כולל 1 גרם של סיבים.

למעשה, חלק ממזונות אלו עשויים להכיל אפילו יותר פחמימות מאשר מה שנכתב על התווית שלהם. מחקר אחד מצא כי חטיפים מספקים 7.7% פחמימות יותר, בממוצע, מאשר הכתוב על התווית. אם אתם רעבים בין הארוחות, עדיף לאכול אגוזים או ירקות דלי פחמימות עם מעט גבינה.

10.מיץ פירות

למרות שמיץ פירות נחשב לעיתים קרובות למיץ בריא, השפעותיו על רמות הסוכר בדם הן בעצם דומות לאלה של משקאות מוגזים ומשקאות ממותקים אחרים. זה נכון גם לגבי מיץ פירות 100% לא ממותק, כמו גם עבור סוגים שכן מכילים תוספת של סוכר. במקרים מסוימים, מיץ פירות הוא אפילו גבוה יותר בסוכר ופחמימות מאשר משקאות מוגזים.

לדוגמה, 250 מ"ל של מיץ תפוחים לא ממותק, ומשקה מוגז מכילים 24 גרם של סוכר כל אחד. מנה שווה של מיץ ענבים מספקת 32 גרם סוכר. כמו משקאות ממותקים, מיצי פירות מלאים בפרוקטוז – סוג של סוכר שמוביל לתנגודת אינסולין, השמנת יתר ומחלות לב.

חלופה הרבה יותר טובה היא ליהנות ממים עם פלח הלימון, המספקים פחות מגרם אחד של פחמימות וכמעט נטול קלוריות לחלוטין.

ראו: 12 דרכים להורדת רמות האינסולין בגוף

11.צ'יפס

צ'יפס הוא מזון שיש להתרחק ממנו, במיוחד אם יש לכם סוכרת. תפוחי האדמה עצמם הם גבוהים יחסית בפחמימות. תפוח אדמה בינוני אחד עם קליפה מכיל 37 גרם של פחמימות, 4 מתוכן מגיעות מסיבים. עם זאת, ברגע שמקלפים ומטגנים בשמן צמחי, תפוחי האדמה יכולים לעשות יותר מאשר להקפיץ את רמות הסוכר בדם.

מזונות מטוגנים בשמן עמוק הוכחו כמייצרים כמויות גדולות של תרכובות רעילות כמו AGE ואלדהידים אשר עלולים לגרום לדלקות ולהגביר את הסיכון לסוכרת.

ואכן, מספר מחקרים מצאו קשר בין אכילת צ'יפס ומזונות מטוגנים אחרים לעיתים קרובות לבין מחלות לב וסרטן. אם אינכם רוצים להימנע מתפוחי אדמה לגמרי, אכילת כמות קטנה של בטטות היא האפשרות הטובה ביותר עבורכם.