דלקת עיניים (הלחמית): גורמים, תסמינים וטיפולים

דלקת עיניים (הלחמית): גורמים, תסמינים וטיפולים

דלקת הלחמית, הידועה גם כ"דלקת עיניים" (קונג'ונקטיביטיס -Conjunctivitis), הינה אחת ממחלות העיניים הנפוצות ביותר. אף על פי שדלקת עיניים אינה מסוכנת, חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי, וזאת על מנת למנוע גירוי ואי-נוחות, אשר יכולים להשפיע על בריאות העין שלנו.

הצטרפו לווצאפ של אגוגו!

ותקבלו עדכונים ישירות לנייד.

לחצו להצטרפות
מודעה

מכיוון שדלקת הלחמית הינה דלקת הפוגעת בחלקם הפנימי של העפעפיים ובקרום המכסה את החלק הלבן שבעין, הנקרא לחמית, השלב הראשון בטיפול יהיה מלחמה בדלקת.

ללא טיפול, כלי הדם הקטנים הנמצאים בתוך הקרום, עלולים להתנפח ולהאדים, דבר שגורם לעין להראות אדומה. להלן הגורמים העיקריים לדלקת הלחמית, תסמיניה ודרכי הטיפול בה, שתופעות הלוואי שלהם מעטות, אם בכלל.

מהם הגורמים העיקריים לדלקת הלחמית?

הגורמים העיקריים לדלקת הלחמית הינם חיידקים ונגיפים, לצד גורמים שכיחים פחות כגון אור אולטרה-סגול, אלרגיות וחומרים מגרים סביבתיים או כימיים.

דלקת עיניים חיידקית (Bacterial Conjunctivitis) נגרמת בדרך כלל מסוגי חיידקים שונים, והיא מדבקת מאוד.

דלקת הלחמית טומנת בחובה השפעה שלילית על בריאות העין, ולכן היא מחייבת טיפול רפואי הכרוך בשימוש במשחה אנטיביוטית או טיפות עיניים.

דלקת עיניים ויראלית (Viral Conjunctivitis) מדבקת מאוד אף היא, ונגרמת מנגיפים אשר גורמים גם להצטננויות ולשפעת.

דלקת עיניים ויראלית יכולה בקלות לעבור מאדם לאדם על ידי שפשוף העיניים וקינוח האף בעיניים פקוחות.

דלקת לחמית הנגרמת כתוצאה מגירוי, או בשל חשיפה לחומר כימי אינה מדבקת, ולעיתים מגיבה מהר יותר לטיפול.

היא נגרמת בדרך כלל כתוצאה מחשיפה לחומרים הגורמים לגירוי, כגון תמיסה לעדשות מגע, כלור בבריכת השחיה, מוצרי איפור וטיפוח, פציעה בעין, גופים זרים, עשן, אור חזק, או עיוורון שלג, בין היתר.

דלקת לחמית אלרגית (Allergic Conjunctivitis) אף היא אינה מדבקת. היא מופיעה בדרך כלל עם תחילת הסתיו והאביב, ולעיתים גם באמצע הקיץ.

מודעה

דלקת עיניים אלרגית נגרמת כתוצאה מחשיפה לדשא, לעשב ולאבקני פרחים.

אנשים הסובלים מאלרגיה לקרדית האבק ולבעלי חיים עשויים לסבול מדלקת הלחמית כל השנה, ולכן חייבים ליטול תרופות מסויימות.

אנשים הסובלים ממחלות או מבעיות רפואיות מסויימות כגון עגבת (סיפיליס), שחפת, סוגים מסויימים של סרטן, שגדון (דלקת מפרקים כרונית) ומחלות הקשורות לבלוטת התריס עשויים גם הם לסבול מדלקת הלחמית.

אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה או הסובלים מדלקת כרונית נמצאים גם הם בסיכון גבוה יותר לפתח דלקת עיניים.

מהם התסמינים העיקריים של דלקת הלחמית?

להלן התסמינים הבולטים ביותר לדלקת הלחמית:

  • עיניים דומעות
  • הפרשה דמויית-מוגלה מאחת העיניים או משתיהן, אשר יוצרת קרום במהלך הלילה ומקשה על פקיחת העיניים בבוקר.
  • תחושה גרגירית בעין אחת או בשתיהן.
  • רגישות לאור
  • גרד או אדמומית בעין אחת או בשתיהן

רק לעיתים נדירות דווח על סיבוכים חמורים של דלקת הלחמית, אבל ברגע שאתם מבחינים בתסמינים המוצגים לעיל, פנו אל הרופא בדחיפות והתחילו בטיפול.

כיצד לטפל בדלקת הלחמית?

מודעה

הטיפול בדלקת עיניים תלוי במידה רבה בסוג דלקת הלחמית ממנה אדם סובל.

אם אתם סובלים מדלקת לחמית ויראלית, שימוש בטיפות עיניים כגון דמעות מלאכותיות והנחת קומפרסים חמים או קרים פעמיים-שלוש ביום יכולה לעזור בהקלה על התסמינים. דלקת לחמית ויראלית כרונית עשויה להצריך טיפול תרופתי מיוחד.

בדלקת לחמית אלרגית ניתן לטפל באמצעות אנטי-היסטמינים או דמעות מלאכותיות, המגיעות כטיפות עיניים. טיפות העיניים האנטי-היסטמיניות בדרך כלל מכילות אמדסטין ולבוקבסטין.

טיפות עיניים המכילות מייצבי תאי מאסט כגון לודוקסמיד, נתרן כרומוגליקט ונדוכרומיל משמשים להקלה על התסמינים הקשים יותר של דלקת לחמית אלרגית.

ניתן לטפל בצורות מסויימות של דלקת לחמית אלרגית באמצעות טיפות עיניים המכילות קטוטיפן או אולופטדין, המכילות מייצבי תאי מאסט, וכן תכונות נוגדות דלקת ואנטי-היסטמיניות.

טיפות העיניים הסטרואידיות, כמו פלואורומתולון, פרדניזולון, או דקסמתזון יכולות לשמש כטיפול בתגובות אלרגיות קיצוניות.

דלקת לחמית חיידקית מטופלת באמצעות משחות או טיפות עיניים אנטיביוטיות, המשלבות גרמיצידין, בקטירצין ופולימיקסין B. קשה יותר לטפל בדלקת עיניים הנגרמת בגלל חומרים מגרים, או אלרגנים, מאחר שלעיתים קרובות, לא ניתן להמנע מחשיפה לאלרגנים המעוררים תגובה זו.

בעוד שמבוגרים יכולים לנסות לטפל בדלקת הלחמית בבית (לא מומלץ!), ילדים חייבים לקבל טיפול רפואי מיוחד.

מודעה

אם טיפול עצמי אינו עוזר במשך יומיים,פנו לרופא בהקדם האפשרי.

אם אתם סובלים מבעיות בריאותיות מסויימות, במיוחד סוכרת,  אין לטפל בדלקת הלחמית בבית.

אלו המרכיבים עדשות מגע צריכים להוציא אותן עם הופעת תסמיני הדלקת הראשונים.

אם אין הקלה בתסמינים תוך 14 שעות, זו סיבה טובה לראות רופא או אחות. זאת, על מנת לוודא שאינכם מפתחים זיהום מסוכן יותר בעיניים בשל הרכבת עדשות מגע.

כיצד למנוע את דלקת הלחמית?

מרבית סוגי דלקת הלחמית מדבקים מאוד, ולכן עליכם לשמור היטב על ההיגיינה ובכך למנוע את התפשטות הזיהום.

שטפו את הידיים לעיתים קרובות והמנע מלגעת בעיניים. החליפו את המגבות מטליות הרחצה וציפיות הכריות יום-יום. אל תחלקו מגבות ומוצרי איפור וטיפוח. אל תשתמשו במוצרי איפור לעיניים, במיוחד מסקרה. אם השתמשתן, זירקו אותה לאחר שהדלקת תעבור.

מומלץ לקחת חופש מחלה, או להשאיר את הילד בבית בכדי לתרום להחלמה ולמנוע מהחיידקים לעבור הלאה.

11 תרופות טבעיות לטיפול בדלקת הלחמית

אם אינכם רוצים ליטול תרופות ללא מרשם, ישנן מספר תרופות טבעיות יעילות לטיפול בדלקת עיניים.

ברם, כמעט כל התרופות להלן גורמות לאי אילו תופעות לוואי חמורות, במיוחד אם לא תעשו בהן שימוש נכון.

משום כך, מומלץ מאוד להיוועץ ברופא לפני שתנסו אחת מהתרופות הטבעיות לטיפול בדלקת הלחמית.

1.קומפרס חלב ודבש חם

למרות שעל פי שיטות רבות השימוש בתערובת חלב חם ודבש כטיפות לטיפול בדלקת עיניים, אנו ממליצים להכין קומפרס במקום. הוא בטוח יותר ויכול להיות יעיל מאוד.

חממו כף חלב גולמי, מלא, ומזגו אותו לקערה קטנה. הוסיפו כף דבש גולמי וערבבו עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה. טבלו בד נקי או תחבושת כותנה נקיה בתערובת, והניחו אותה על העין הנגועה.

השהו את הקומפרס למשך חמש דקות והורידו אותו. חזרו על הפעולה מספר פעמים ביום.

2.קומפרס תה

תה שחור, ירוק או תה קמומיל הינם דרך מצויינת לטיפול בדלקת עיניים.

הטנינים (תרכובות אורגניות חומצתיות) המצויים בתה, תורמים להקלה על גרד ונלחמים בדלקת. תה שחור מכיל גם את הביופלבנואידים המרחיקים זיהומים בקטריאליים ונגיפיים.

הניחו תיון קר ולח מעט על העין הנגועה, והשהו למשך 8-10 דקות. חזרו על כך 3 פעמים במשך היום. ניתן גם לחלוט עלי תה שחור ולהשתמש בה כתמיסה חלשה יותר כשטיפה לעין, על מנת לסלק חיידקים והפרשות.

3.שטיפת קלנדולה

אם אתם צריכים לשכך גרד במהירות ולהפחית אי נוחות, שטיפת קלנדולה תעשה את העבודה.

קלנדולה מתפארת בתכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-נגיפיות, התורמות לנטרול הדלקת ולריפוי דלקת הלחמית. נוסף על כך, לצמח זה כח אנטי-דלקתי עצום, ולכן הוא מקל על גירוי.

4.קומפרסים קרים וחמים

אם אתם מחפשים דרך בטוחה וקלה להקל על תסמיני דלקת עיניים, קומפרסים חמים וקרים הם בדיוק התשובה עבורכם.

קומפרסים חמים מסייעים בהרגעת העין הנגועה, ואילו הקומפרס הקר תורם להקלה על הנפיחות ועל הגרד. קומפרסים קרים יעילים במיוחד בטיפול בדלקת לחמית אלרגית.

הניחו מטלית רחצה נקיה, ספוגה במים קרים או חמים, על העין הנגועה והשהו למשך 5-10 דקות. עשו זאת פעמיים-ארבע פעמים במשך היום. אם אתם זקוקים לקומפרס לשתי העיניים, השתמשו בשתי מטליות נפרדות, בכדי למנוע זיהום.

5.טיפות חלב אם

אמהות מיניקות יכולות לטפל בדלקת עיניים באמצעות חלב אם. מוזר ככל שזה נשמע, חלב זה הינו מקור נפלא לנוגדנים, כגון אימונוגלובין E, שעוזר להרוג נגיפים וזיהומים.

יתרה מכך, חלב אם ידוע בתכונות הריפוי העוצמתיות שבו, ולכן הוא יכול לסייע בטיפול הן בדלקת הלחמית והן בדלקת אזניים, במיוחד בתינוקות (אם כי יש להיוועץ ברופא לפני יישום שיטה זו!).

טפטפו טיפה או שתיים של חלב אם אל העין הנגועה, פעם או פעמיים ביום.

6.שטיפת ריחן קדוש

ריחן קדוש, הידוע גם כטולסי, מתפאר בכוח עצום.

בזכות יכולתו להרגיע ולהלחם בדלקות, הריחן הקדוש עוזר להגן על העיניים מפני רדיקלים חופשיים ונזקים סביבתיים. נוסף על כך, הוא מסייע להלחם בזיהומים פטרייתיים וחיידקיים בעיניים הנגועות.

7.עלקלוק

ישנם דרכים רבות בהן ניתן להשתמש בעלקלוק כדי לרפא את בעיות העיניים השכיחות ביותר, כגון דלקת עיניים, עיניים דומעות, שעורה, עיניים אדומות ומאומצות.

עלקלוק הינו צמח אנטי-בקטריאלי ועוצר דימום. הוא גם עוזר להרגיע את העין הפגועה. הניחו כמות שווה של קמומיל ועלקלוק במים חמים. השהו למשך 10 דקות.

סננו את התערובת וצננו אותה. נסו להשתמש בחליטת צמחים זו כשטיפה לעיניים.

אם ברשותכם טינקטורת עלקלוק, ניתן להשתמש בה בשתי דרכים כדי לרפא דלקת לחמית. האחת, להוסיף 5 טיפות ממנו למים חמים ולצנן לפני שתשמשו בתמיסה כשטיפה לעין, או שניתן לערבב שתי טיפות טינקטורת עלקלוק, שתי כפות מי ורדים וכף מים חמים ולהשתמש בתמיסה לקומפרס.

העלקלוק מגיע גם בתה או בתוספים, אשר ככל הנראה יכולים לרפא דלקת עיניים.

8.ג'ל אלוורה

לעולם אין להשתמש בשיטה זו בטיפול בדלקת עיניים אצל ילדים. אם כי, מבוגרים יכולים להפיק ממנה תועלת.

ג'ל אלוורה מכיל שני מרכיבים, אמודין ואלואין, שהם אנטי-נגיפיים ואנטי-דלקתיים. יתר על כן, בכוחה של האלוורה להקל על דלקת ולזרז החלמה.

קלפו עלה אלוורה טרי והשרו את גושי הג'ל בכוס מים מורתחים פושרים.

השרו אותם עד שמתקבל נוזל ירוק בהיר. בכדי לזרז את התהליך, ערבבו את המים ואת גושי הג'ל עד שמתקבל נוזל חלק ואחיד. השתמשו בתערובת כשטיפה לעין או טפטפו טיפה או שתיים בעין המודלקת פעמיים-שלוש ביום.

9.שמן נים (אזדרכת הודית)

בשל יכולתו העצומה להרגיע, שמן הנים יכול להקל במהירות על אחדים מתסמיני דלקת עיניים. הוא מתהדר במרכיבים אנטי-בקטריאליים ואנטי-נגיפיים, הנלחמים בנגיפים ומרחיקים חיידקים.

טפטפו מספר טיפות שמן נים על תחבושת כותנה נקיה ונגבו סביב העין הנגועה ועל העפעף. אל תשמשו בשמן כשטיפה או כטיפות.

10.תמיסת מלח

זוהי תרופה העתיקה, שעומדת במבחן הזמן גם בעידן המודרני. תמיסת המלח עדיין יכולה לעזור בריפוי דלקת הלחמית.

הוסיפו חצי כפית מלח (ניתן להשתמש גם במלח ים) לכוס מים מזוקקים והרתיחו. הורידו מהאש וצננו אוצה. השתמשו בתמיסה לצורך שטיפת העין מספר פעמים ביום, אך אל תשתמשו בה כטיפות עיניים.

11.קומפרס כורכום

הכורכום הינו בעל כוחות ריפוי וחיטוי (אנטי-בקטריאלי), ולכן הוא טוב בהקלה על דלקות. ניתן להשתמש בו לצורך טיפול מקומי על מנת למנוע תסמיני דלקת עיניים מסויימים.

הוסיפו שתי כפות אבקת כורכום אורגנית לכוס מים פושרים מורתחים. קחו מטלית רחצה או תחבושת כותנה נקיה, השרו אותה בתערובת והניחו על העין הנגועה כקומפרס חם.

השהו למשך מספר דקות והורידו. שטפו את העין במים פושרים פעם אחת.

דלקת הלחמית הינה בעיה בריאותית שכיחה מאוד, הפוגעת הן בילדים והן במבוגרים. ברם, טיפול מוקדם יכול לעזור לכם לפתור את הבעיה תוך יממה.

אף על פי כן, חשוב מאוד לראות רופא בכדי לזהות את סוג דלקת הלחמית ממנו אתם סובלים, בכדי שתדעו כיצד לטפל בבעיה.

על נשים הרות להמנע מתרופות טבעיות, אלא אם כן הרופא ממליץ עליהן.

הצטרפו למייל של אגוגו!

ותקבלו תכנים מיוחדים ישירות למייל.