תזונה

מזונות אלקליים (מזונות בסיסיים) שמסייעים לאזן את הגוף

אם אתם מנסים לצרוך יותר מזונות בסיסיים חשוב שתדעו איזה מזונות מתאימים לתזונה שלכם למטרת מניעת חומציות והעלאת רמת הבסיס בגוף. אלו הם המזונות הטובים ביותר למטרה זו.


הרעיון הכללי הוא לצרוך מאכלים שלא יוצרים אפקט חומצי, לכל מאכל יש רמת בסיס וחומצה שונה כמובן. זה לא הכרחי רק לאכול מאכלים בסיסיים על מנת להסדיר את רמת ה-PH בגוף ולהפוך אותה לבסיסית יותר – צריך ליצור איזון, לבחור שילוב מאכלים בסיסיים בתפריט לעומת מאכלים חומציים אבל כדאי ליצור תפריט עם מרכיבים תזונתיים מאוזנים ולשלב פירות, ירקות ודגנים טבעיים.

האם כדאי לנסות תזונה אלקלית

דיאטה אלקלית היא תזונה המבוססת על מחקרים ועל אמונות כלליות כאחד. הרעיון הכללי של הדיאטה הוא להחליף מאכלים היוצרים חומצה בגוף במאכלים בעלי יסודות בסיסיים על מנת לאזן את רמת החומציות (PH) בגוף. ישנם מרכיבים במאכלים שאנו אוכלים שיוצרים חומציות כמו למשל חלבון, גופרית ופוספטים. המרכיבים הבסיסיים שמאזנים את החומציות בגוף הם סידן, אשלגן ומגנזיום. מאכלים חומציים כוללים בשר, עוף, דגים, ביצים, מוצרי חלב, אלכוהול ומרבית הדגנים. מזונות בסיסיים כוללים פירות, אגוזים, קטניות וירקות. יש גם מאכלים שנחשבים ניטרליים וכוללים שומנים מסוימים, עמילנים מסוימים וסוכרים טבעיים.

הדיאטה הממוקדת חומציות היא מהלך תזונתי המסייע לשפר את מצב הבריאות הכללי ולהילחם במחלות חמורות ואפילו סרטן. למרות שהדיאטה הזו היא בבסיסה דיאטה בריאה, אין שום הוכחה אובלוציונית או הוכחה פיסיולוגית שתומכת את הטענות הללו. הסיבה שהדיאטה הזו בעצם דיאטה בריאה היא משום שהיא מעודדת צריכה של מאכלים טבעיים, לא מעובדים,  ומזונות המבוססים על תזונה צמחית עם המון מרכיבים טריים ובראשם פירות וירקות. עם זאת, לחומצות, כמו חומצות אמינו למשל וחומצות שומניות הן מרכיבים קריטיים וחשובים לבריאות ולתפקוד הכללי של הגוף – כמובן לכל מי שלא רגיש לחומצות ולא צריך לצמצם צריכה של מאכלים חומציים.

מה הן רמות החומציות האידאליות?

יש יסוד משמעותי לדיאטת המזונות הבסיסיים ולמכלול האמונות מאחורי הדיאטה.. רמת החומציות (PH) היא הרמה של החומציות בגוף והיא נמדדת במספרים בין 0 ל-14. כל מספר מ-0 עד ל-7 נחשב לרמה חומצית בגוף, 7 הוא מספר נייטרלי וכל מספר מעל ועד ל-14 נחשב לרמה בסיסית. עם זאת הרמה היא לא כללית בגוף אלא משתנה לאורך הגוף – כל איבר ורמת החומציות השונה שלו. בבטן למשל יש חומצת מימן כלורי מה שמעמיד את הקיבה שלנו בראש רמת החומציות בגוף משום שהחומציות מהווה אלמנט קריטי בפירוק אוכל בקיבה.

לעומת זאת, הדם הוא תמיד ברמת בסיס, ברמת חומציות נמוכה, ואם הדם חלילה הופך חומצי, פה יכול להופיע מצב מסוכן ומסכן חיים. מזונות לא יכולים לשנות את רמת החומציות בדם כך שאין לנו מה לדאוג בנוגע לכך, הדם יהפוך לחומצי רק ממחלה שמשפיעה על כך.

קראו על 8 סימנים לכך שגופכם חומצי מדי ואיך לתקן את זה

מאכלים בסיסיים ובריאים

אם אתם מרגישים שאתם צורכים דיאטה לא מאוזנת בה יש יותר מדי מאכלים המעוררים ומעלים את רמת החומציות בגוף, כמו למשל: בשר, מוצרי חלב, מזונות מעובדים, אלכוהול ולא צורכים מספיק מזונות בעל יסודות בסיסיים כמו פירות, ירקות וקטניות – שימו לב לרשימה שהרכבנו עבורכם וצרו עבורכם תוכנית תזונה בריאה ועשירה במזונות בעלת יסודות בסיסיים:

1.שקדים וחלב שקדים

שקדים הם חטיפים טבעיים וטעימים שמובילים תמיד בראש הרשימה של המאכלים הבריאים ביותר שאנו יכולים לצרוך ולהוסיף לדיאטה שלנו, עם ובלי קשר לחומצה ובסיס. ונחשו מה? הם גם מזונות בסיסיים כמובן! שקדים תמיד היו קשורים באופן חיובי להעלאת ברמת השריר, צמצום רמות הכולסטרול בדם ולסיוע בהפחתה במשקל. לא צריך לצרוך הרבה שקדים על מנת ליהנות מהיתרונות שלהם אבל הם מאכל שאנחנו תמיד יכולים לקחת איתנו לנשנוש בריא שמסייע להפחית את רמת התיאבון בין ארוחות תוך שמירה על תזונה בריאה ומאוזנת.

מרכיבים מובילים בשקדים למאה גרם:

  • סידן – 27%
  • ברזל – 25%
  • חלבון – 44%

קראו על היתרונות הבריאותיים של השקדים

2.ארטישוקים

ארטישוקים לעיתים קרובות מופיעים על השולחן שלנו כתוספת נהדרת לסלטים, ככוכב העיקרי בדיפים וממרחים וכדומה אך הם בעצם צריכים מקום משלהם בתזונה שלכם, ויש לכך יותר ממספר סיבות. ארטישוקים הם מלאים בנוגדי חמצון ומסייעים לסנן את הכבד תוך כדי תרומה למערכת העיכול ולעיכול עצמו. חלק מן הסיבות לכך הוא שארטישוק הוא מאכל בעל יסודות בסיסיים. איך הכי טוב לצרוך את הארטישוק? מומלץ לאכול סלט עם עלים כהים ובשרניים ולשלב בסלט גם ארטישוק בכמות נדיבה.

מרכיבים מובילים בארטישוק למאה גרם:

  • ויטמין C – כ-20%
  • ויטמין K – כ-12%
  • חומצה פולית – 17%

3.עלי אורוגלה/רוקט

עלי אורוגלה/רוקט הם אחד מהעלים שכדאי להתעכב עליהם במדף הירקות ולהוסיף למטבח. רוקט מסייע לעיתים קרובות לניקוי רעלים בדיאטות ממוקדות ואיך לא? חלק מהיתרונות מגיעים מכך שהעלים הם מזון בעל יסודות בסיסיים. הירק האולטרה-בריא הזה עשיר בויטמין A והוא בעל כמות מרשימה של סידן. אנחנו לעיתים מקשרים מוצרי חלב עם סידן אבל עלים ירוקים ובמיוחד רוקט הם מקור מצוין לצריכת סידן גבוהה.

מרכיבים מובילים בעלי רוקט למאה גרם:

  • סידן – 16%
  • ויטמין A – כ-47%
  • ברזל – 8%

4.אספרגוס

אם אנחנו ממשיכים באותו קו של ירקות ירוקים ובריאים – אספרגוס הוא ירק בעל יסודות בסיסיים שמשפיע על רמת החומציות בגוף לטובה והוא אפילו נחשב לאחד המזונות המשמעותיים ביותר מבחינת איזון רמת החומציות בגוף ומביט על שאר הירקות מלמעלה. אך לאספרגוס יש  הרבה יותר מרק יסודות בסיסיים יש בו גם עושר תזונתי של נוגדי חמצון, מינרלים והמון מרכיבים המנקים רעלים ורעלנים. לאספרגוס יש יתרונות אנטי-אייג'ינג המעכבים את תהליך ההזדקנות שלנו, זו סיבה מספיק טובה כדי לצרוך יותר אספרגוס באופן קבוע!

מרכיבים מובילים באספרגוס למאה גרם:

  • ויטמין A- 15%
  • ויטמין C – 9%
  • ברזל – 12%

5.אבוקדו ושמן אבוקדו

למצוא אבוקדו ברשימה שלנו זו לא הפתעה גדולה, בכל זאת המאכל הזה שהוא כמו החמאה של הטבע, תמיד מצליח להשתחל לכל רשימת של מזונות על, מרוב יתרונות בריאותיים. לאבוקדו יש רמות אשלגן גבוהות ויש בו גם שמנים ושומנים טבעיים וטובים ולכן מעבר למזון שמאזן לטובה את רמת החומציות בגוף. ניתן גם להוסיף שמן אבוקדו לתזונה ולתעדף אותו על שמנים אחרים שלא מספקים שום יתרון בסיס או להיפך – מייצרים חומציות בגוף.

מרכיבים מובילים באבוקדו ושמן אבוקדו למאה גרם:

  • ויטמין C – כ-17%
  • ויטמין A – כ-3%
  • סיבים – 27%

6.בזיליקום

הידעתם שלעשבים שאתם שמים על האוכל שלכם יש השפעה על רמת החומציות? וגם לעשבים המיובשים ולתבלינים יש אפקט חומצי בגוף. כל תבלין או עשב הוא בעל רמת בסיס שונה שמשפיעה על ה-PH בגוף, חלקם טובים וחלקם רעים יותר. בזיליקום הוא דוגמה טובה לעשב שמשפר את רמת החומציות בגוף ועוזר לשמוע על איזון. מעבר לכך, יש לו עוד הרבה יתרונות בריאותיים עם ערכים תזונתיים גבוהים כמו למשל פלבונואידים המכונים גם ויטמין P. הפלבונואידים מסייעים לגוף להחלים ולאזן. שימו לב – בזיליקום בכלליות מסייע לאיזורים שונים בגוף להחלים והוא תוספת נהדרת לתפריט הקבוע שלכם!

מרכיבים מובילים בבזיליקום למאה גרם:

  • ויטמין A – כ-175%
  • ויטמין K – כ-345%
  • סידן – 18%

7.סלק אדום

סלק אדום הוא ירק שזוכה להתייחסות עכשיו יותר מבעבר, הופך להיות "טרנדי" יותר בעולם הקולינרי הבריא, למעשה, הוא אחד מהמאכלים שיעזרו לכם לאזן את רמת החומציות בגוף. אך זה לא הסיבה היחידה, לסלק יש יתרונות רבים שבגינם כדאי לצרוך סלק ואחד המרכזיים הוא חומר בטאלין שעליו נאמר שיש לו סגולות שמסייעות להילחם בסרטן. אפשר לאכול סלק כמנת צד, להשתמש בהם כתוספת מעל הסלט, אפשר לשים את הסלק בשייקים ואפילו לאפות איתם עם בראוניס כמרכיב מתוק. כדאי לרכוש סלק טרי ולאדות אותם בגלל שאם קונים סלק מוחמץ או מעובד, לא תזכו לאותם יתרונות בריאותיים.

מרכיבים מובילים בסלק למאה גרם:

  • ויטמין C – כ-8%
  • ויטמין K – כ-11%
  • חומצה פולית – 75%

8.ברוקולי

בברוקולי, שמכונה גם מלך הירקות, יש כמובן יתרונות מצוינים לאיזון רמת החומציות בגוף. ברוקולי הוא ירק כל כך חשוב וכל כך עשיר בערכים תזונתיים גבוהים עד שאתם חוטאים לעצמכם אם אתם לא משלבים אותו בדיאטה שלכם. יש בו כל כך הרבה יתרונות שתורמים לבריאות שלכם במימדים שונים. על יתרונות הברוקולי גילינו כבר לפני שנים רבות ולכן הוא מרכיב שנראה פעמים רבות במסעדות ובתים ברחבי העולם, במנות שונות ובצורות הגשה מגוונות, ירק פופולרי במיוחד. הדרך הפשוטה ביותר להכין ברוקולי היא לאדות את הברוקולי או להוסיף אותו למנת "מוקפץ". חלק גם אוהבים ברוקולי טרי וניתן להוסיף אותו לארוחה מספר פעמים בשבוע.

מרכיבים מובילים בברוקולי למאה גרם:

  • ויטמין C – כ-135%
  • ויטמין A – כ-11%
  • סידן – 4%

9.כרוב ניצנים

כרוב ניצנים ידוע כמאכל שילדים לא מוכנים לאכול ורבים משאירים אותו על הצלחת בגיל צעיר. אך בגיל מבוגר אנחנו מקווים שהשכלתם לשלב את הירק הזה בתפריט הקבוע שלכם. כרוב ניצנים הוא ללא ספק אחד הירקות הבריאים ביותר המסייע לגוף לפרק חומציות במיוחד חומצות שמקורן במזון, הוא תורם לאיזון רמות ה-PH בגוף ומסייע לנו להשיג רמת חומציות בריאה. בנוסף, כרוב ניצנים עשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים כך שהם מהווים מנת צד מצוינת לכל מנת חלבון. דרך השימוש המומלצת היא לרכוש כרוב ניצנים טרי ולאדות אותו.

מרכיבים מובילים בכרוב ניצנים למאה גרם:

  • ויטמין C – כ-142%
  • ויטמין A – כ-15%
  • ברזל – 8%

10.כוסמת

שומעים על כוסמת פעמים רבות לאחרונה במעגלים קולינריים של בריאות משום שהיא מנה הכוללת מרקם של חיטה אך היא לא כוללת חיטה כלל. זו אופציה מצוינת לאנשים שצורכים דיאטה ללא גלוטן, מטעמי בריאות או העדפה. זה גם מזון עם יסודות בסיסיים שטובה לאיזון רמת החומציות בגוף. במפתיע, כוסמת גם מספקת מקור מצוין של חלבון ויש בכוסמת רמת ברזל גבוהה. אם אף פעם לא השתמשת בכוסמת בבישולים לפני – הציצו על מתכונים ברשת, יש המון מתכונים שניתן לשלב בתפריט הקבוע. זו מנה שקל לבשל ולהכין ולכן שווה להשקיע בה.

מרכיבים מובילים בכוסמת למאה גרם:

  • ברזל – 12%
  • סידן – 2%
  • חלבון – 13.3%

11.כרוב

גם אם אתם לא אוהבים את הטעם של הכרוב, שמרו על ראש פתוח. יכול להיות שעוד לא מצאתם מתכון מספיק טוב! לכל עדה ועם יש מתכון מצויין אך מאוד קל גם להרוס את הכרוב לחלוטין ולהשחית את המרכיב המעולה אז תיזהרו. בנוסף למזון בסיס הוא גם מאכל שמסייע למניעה ואפילו שיפור בסוגי סרטן שונים! תוסיפו לכך את כמות הסיבים המעולה יחד עם מספר הקלוריות הנמוך ותבינו למה הכרוב הוא ירק מנצח בכל דיאטה בריאה.

מרכיבים מובילים בכרוב למאה גרם:

ויטמין C – כ-54%

ויטמין A – כ-3%

סידן – 5%

12.גזר

גזרים הם טובים לעיניים והאפקט המרכזי בו הם יסוד בסיסי. גזרים טעימים גם כירק טרי וגם כמאכל מבושל. מעבר ליתרונות הבריאות לעיניים שלנו, הגזרים עשירים בויטמינים, מינרלים, סיבים ופוטסיום, מה שהופך אותם לירק עם מכלול יתרונות גבוה במיוחד. תחשבו על באגס באני, אם הוא לא היה אוכל את כל הגזרים האלה, לא היה לו כל כך הרבה אנרגיה ומרץ!

מרכיבים מובילים בגזר למאה גרם:

  • ויטמין A – כ-336%
  • ויטמין C – כ-10%
  • סידן – 3%


התגובה שלך

תגובות